Echt Zien

huis ECHT FRANKRIJK

ECHT ZIEN

EN DOEN IN ECHT FRANKRIJK

De drie 'wonderen' van Villars

Chateau de Puyguilhem is een van de "drie wonderen van Villars". Hoewel er geen sprake is van massatoerisme in het dorp, zijn de basisingredienten daarvoor wel degelijk aanwezig. Want naast het mooie kasteel, zijn er ook nog de goed onderhouden ruines van een 13e eeuwse Abdij en de "Grotten van Villars". Op internet staan genoeg blogs van mensen die tijdens hun vakantie meer dan 100 kilometer hebben afgelegd om zich een paar uur te vergapen aan de stalagnieten en stalagtieten uit de prehistorie.

Villars is verder een rustig dorpje. Behalve op 1 mei, want dan verandert het hele dorp in een grote brocante. Op het plein voor het gemeentehuis en rondom de kerk verkopen handelaren en particulieren hun oude spullen. Dat trekt veel bezoekers. Zoals alle brocantes en "vides greniers" die elk weekend wel ergens in een dorpje in de buurt georganiseerd worden.

Het buurdorp St. Jean de Cole ligt op 10 minuten rijden. Een piepklein maar helemaal authentiek dorpje, dat tot een van de mooiste dorpjes van Frankrijk gerekend wordt. Brantome, iets meer dan 10 minuten de andere kant op, is ook leuk om te bezoeken. Met veel gevoel voor dramatiek wordt dit plaatsje wel het "Venetie van de Dordogne" genoemd. Dat komt vooral omdat het oude centrum op een eiland gebouwd is en omgeven wordt door oude grachten. Brantome is duidelijk op het toerisme ingesteld, en niet zonder reden. Het is er mooi en gezellig. Van hieruit starten ook diverse kanotochten, onder andere richting Bourdeilles.

 

Dat dorpje ligt een half uur van Villars en is hoog op een rots gebouwd rondom een kasteel. Hier is een klein pleintje met een paar leuke restaurants. Het ritje er naartoe is ook mooi. Volg de route naar het "Chateau de Bourdeilles" en rijdt langs de rivier en onder ver over de weg hangende rotsformaties door. Neem op een warme dag een duik in het kraakheldere water van de rivier aan de voet van het kasteel.

Andere zwemgelegenheden zijn er ook: het meer van St. Estephe is helemaal ingericht op bezoekers. Het heeft een schoon zandstrand met alle faciliteiten. Probleemloos (gratis) parkeren, ook op drukke dagen in het hoogseizoen. Een zwemvlot in het midden en een strenge badmeester die de kleintjes goed in de gaten houdt. Zelfs de kano's zijn hier gratis te gebruiken. Even je naam opgeven en je mag er zo mee weg, het meer op.

 

Bij St. Saud (honden toegestaan) en Nantheuil (kristalhelder water!) zijn ook mooie zwemmeertjes. En in het buurdorp Champagnac de Belair, nog geen 10 minuten verderop, is een openlucht zwembad. Voor wie niet de auto in wil: zoek verkoeling in de whirlpool, ga "dippen" in het waterbassin naast het huis, of ga gewoon met je voeten in het koele water van de beek staan. Ook heel verfrissend!

Feest

"Het jaarlijks hoogtepunt in Villars is het zomerfeest, dat traditioneel in het derde weekend van augustus wordt gevierd. Met een viswedstrijd, jeux de boules, botsautootjes en een schiettent. En een grote feesttent waar iedere avond flink gegeten wordt. Entrecote + Frites staat er steevast op het menu. Eerlijk eten voor een paar euro's. Nog biologischer kan het vlees, afkomstig van de bruine Limousin runderen uit de buurt, niet zijn. Maar wel reserveren (een dag van tevoren, bij de bakker uiteraard) want hier komen alle autochtonen op af. En die maken echt geen plaats voor een paar vreemdelingen: Dit is hun avond! En daarna loopt iedereen in een lange rij langs een met kaarsen en fakkels verlichte route naar het dichtbij gelegen Chateau de Puyguilhem, voor de afsluiter van het weekend: een levensgroot vuurwerk met muziek..."